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Title: Identificación de clúster gastronómicos manabitas con explicación histórica y su importancia turística.
Authors: Carreño Mora, Richard Steven
Keywords: TURISMO
GASTRONOMÍA
Issue Date: 2023
Citation: Carreño Mora, R. S. (2023). Identificación de clúster gastronómicos manabitas con explicación histórica y su importancia turística. (Tesis de Pregrado). Universidad Laica Eloy Alfaro de Manabí, Manta, Ecuador.
Series/Report no.: ULEAM-HT;0132
Abstract: Gastronomic clusters are a grouping in which companies from the same region operate in similar lines of business, fostering the development of interdependencies and strengthening their competitive capabilities. In this context, this research arises based on the identification of manabitas gastronomic cluster with historical explanation and its tourist importance, emphasizing the cantons of Manta, Portoviejo and Rocafuerte. As such, a descriptive methodology is applied, methods such as inductive-deductive are also used. Likewise, a survey is applied to the inhabitants of the aforementioned cantons, and an interview with local actors of said destinations. During the data collection process,175 surveys are compiled, from the results itis observed that in the province of Manabí there is a gastronomic cluster, however, despite that, its activities have not achieved the expected development, this due to the lack of tourism management added to little allocation of resources to make improvements in infrastructure or basic services, to this is also added the scant promotion of tourism activities, among others. Based on the results obtained, it is possible to infer that the gastronomic clusters do contribute to the tourist growth of the province of Manabí since it provides guidelines for gastronomic activities to achieve their goals. In short local managers play an elementary role, they are in charge of looking after the interests of the locality and planning activities that create an environment conducive to the development of this practice.
Description: Los clústeres gastronómicos son agrupamientos en donde las empresas de una misma región operan en líneas similares de negocio, fomentando el desarrollo de interdependencias y fortaleciendo sus capacidades competitivas. En dicho contexto, surge esta investigación basada en la identificación de clúster gastronómicos manabitas con explicación histórica y su importancia turística, haciendo énfasis en los cantones de Manta, Portoviejo y Rocafuerte. Como tal, se emplea una metodología de carácter descriptiva con métodos inductivo-deductivo. Asimismo, se aplica una encuesta a los habitantes de los cantones mencionados y una entrevista hacia actores locales en sus destinos. Durante el proceso de recopilación de datos se compilaron 175 cuestionarios, a partir de cuyos resultados se observa que en Manabí existe un clúster gastronómico, no obstante, a pesar de aquello sus actividades no han logrado el desarrollo esperado por la falta de gestión turística y la poca asignación de recursos para mejoras en infraestructura y servicios básicos con base a los resultados obtenidos es posible inferir que los clústeres gastronómicos sí aportan al crecimiento turístico de la provincia, ya que otorga directrices para que las actividades gastronómicas alcancen sus metas. En definitiva, los gestores locales juegan un rol elemental, estos se encargan de velar por los intereses de la localidad y planificar actividades que generen un ambiente proclive para el desarrollo de esta práctica.
URI: https://repositorio.uleam.edu.ec/handle/123456789/4448
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