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Title: La gastronomía ancestral y su influencia en el turismo cultural en el cantón Jipijapa de la provincia de Manabí.
Authors: Borrero Zambrano, Génesis Jessenia
Tumbaco Gracia, Katty Elizabeth
Keywords: TURISMO
GASTRONOMÍA
CONOCIMIENTOS TRADICIONALES
Issue Date: 2023
Citation: Borrero Zambrano, G. J. & Tumbaco Gracia, K. E. (2023). La gastronomía ancestral y su influencia en el turismo cultural en el cantón Jipijapa de la provincia de Manabí. (Tesis de Pregrado). Universidad Laica Eloy Alfaro de Manabí, Manta, Ecuador.
Series/Report no.: ULEAM-HT;0160
Abstract: The Jipijapa Canton is recognized for its delicious gastronomy, which has been tried to be maintained from generation to generation, however, over the years this importance has been lost, giving rise to ignorance of ancestral dishes, for this reason, The research objective is: to analyze ancestral gastronomy and its influence on cultural tourism in the canton. The methodological design of this research includes the review of literature and official documents such as: (Ministry of Tourism, 2016), (OMT, 2008), (Heritage of the Ministry of Culture and Heritage, 2013), among others. Techniques such as: survey and interview are used, applying the instruments: questionnaire and technical sheet. Revealing the main results of the investigation that were: the identification of the main ancestral dishes of Jipijapa and the general analysis in relation to the study variables, ancestral gastronomy and cultural tourism, where he mentions that ancestral gastronomy is not influencing the development of cultural tourism in the canton. It was possible to meet each of the specific objectives where the theoretical words, the identification of the indicators, the ancestral dishes and the influence that exists between the ancestral gastronomy in the development of cultural tourism in the Jipijapa canton were identified. Thanks to the present investigation, it has been concluded that it is necessary to strengthen, store and disseminate the ancestral cultural and culinary knowledge that the ancestral gastronomy of the Jipijapa canton has, to offer and promote our roots and cultural identity.
Description: El Cantón Jipijapa es reconocido por su deliciosa gastronomía, la cual se ha tratado de mantener de generación en generación, sin embargo, al pasar de los años esta importancia se ha ido perdiendo, dando lugar al desconocimiento de los platos ancestrales, por esta razón, el objetivo de investigación es: analizar la gastronomía ancestral y su influencia en el turismo cultural en el cantón. El diseño metodológico de la presente investigación incluye la revisión de literatura y de documentos oficiales como: (Ministerio de Turismo), (OMT, 2008), (Patrimonio de Ministerio de Cultura y Patrimonio, 2013), entre otros. Se utilizan técnicas como: encuesta y entrevista, aplicando los instrumentos: cuestionario y ficha técnica. Revelando los principales resultados de la investigación que fueron: la identificación de los principales platos ancestrales de Jipijapa y el análisis general en relación con las variables de estudio, gastronomía ancestral y el turismo cultural, donde nos menciona que la gastronomía ancestral no está influyendo en el desarrollo del turismo cultural del cantón. Se pudo cumplir con cada uno de los objetivos específicos donde, se identificaron las palabras teóricas, la identificación de los indicadores, los platos ancestrales y la influencia que existe entre la gastronomía ancestral en el desarrollo del turismo cultural en el cantón Jipijapa. Gracias a la presente investigación se ha llegado a la conclusión de que es necesario fortalecer, almacenar y difundir los saberes ancestrales culturales y culinarios que tiene la gastronomía ancestral del cantón Jipijapa, para ofertar y promocionar nuestras raíces e identidad cultural.
URI: https://repositorio.uleam.edu.ec/handle/123456789/4493
Appears in Collections:HOTELERÍA Y TURISMO

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