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https://repositorio.uleam.edu.ec/handle/123456789/4615
Title: | Evaluación de la calidad de bebidas alcohólicas de diferentes cultivares de musáceas en El Carmen-Manabí. |
Authors: | Bravo Macías, Charles Alejandro |
Keywords: | PLÁTANO FERMENTACIÓN |
Issue Date: | 2023 |
Citation: | Bravo Macías , C. A. (2023). Evaluación de la calidad de bebidas alcohólicas de diferentes cultivares de musáceas en El Carmen-Manabí. (Tesis de Pregrado). Universidad Laica Eloy Alfaro de Manabí, Manta, Ecuador. |
Series/Report no.: | ULEAM-AGRO;0136 |
Abstract: | The objective of this work was to evaluate the beverage obtained from the alcoholic fermentation of pulp of two Musaceae cultivars, Musa AAB and Musa ABB in different concentration percentages 12.5%, 25%, 50%, under controlled temperature and aeration conditions. The beverages were subjected to the following analyses: alcoholic degree v/v, pH, Yield, Losses, sensory attributes were also analyzed; color, smell, flavor, turbidity, aroma, sweetness, acidity, body, astringency, appearance. The fermented alcoholic beverages presented physical-chemical characteristics aligned to the NTE INEN 374 standard. The treatment with Musa ABB that belongs to the Dominican plantain is the one with the most alcohol, the highest yield and the least liters of waste, the production costs are competitive in the market. |
Description: | El objetivo de este trabajo fue evaluar la bebida obtenida de la fermentación alcohólica de pulpa de dos cultivares de Musaceae, Musa AAB y Musa ABB en diferentes porcentajes de concentración 12,5%, 25%, 50%, en condiciones de temperatura y aireación controladas. Las bebidas se sometieron a los siguientes análisis: grado alcohólico v/v, pH, Rendimiento, Pérdidas, también se analizaron los atributos sensoriales; color, olor, sabor, turbidez, aroma, dulzor, acidez, cuerpo, astringencia, apariencia. Las bebidas alcohólicas fermentadas presentaron características físico-químicas alineadas a la norma NTE INEN 374, El tratamiento con Musa ABB que pertenece al plátano domínico es el que tiene más alcohol, mayor rendimiento y menos litros en desperdicios, los costos de producción son competitivos en el mercado. |
URI: | https://repositorio.uleam.edu.ec/handle/123456789/4615 |
Appears in Collections: | INGENIERÍA AGROPECUARIA |
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