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Título : Determinación de la calidad microbiológica de la leche comercializada en el cantón de Chone, año 2022.
Autor : Lucas Santana, Milena Estefania
Vargas Rivadeneira, Walter Antonio
Palabras clave : PRODUCTO
LECHE CRUDA
INDICADORES MICROBIOLÓGICOS
CARACTERÍSTICAS MICROBIOLÓGICAS
Fecha de publicación : 2023
Citación : Lucas Santana, M. E. y Vargas Rivadeneira, W. A. (2023). Determinación de la calidad microbiológica de la leche comercializada en el cantón de Chone, año 2022. (Tesis de Pregrado). Universidad Laica Eloy Alfaro de Manabí, Manta, Ecuador.
Citación : ULEAM-AGRO;0195
Resumen : Being considered milk as a complete food and being the most consumed thanks to its high composition in proteins, fatty acids, immunoglobulins and micronutrients, which in turn also becomes a suitable product towards the transmission of diseases and an ideal intermediary for replacement of microorganisms. The present investigation was proposed with the purpose of verifying the microbiological characteristics of raw milk from the central municipal market of the Chone canton, these were evaluated under the parameters of the NTE INEN 9:2012 standards. For which the evidence was taken from five (5) merchants from the same market, the samples were analyzed at the Veterinary Clinical Diagnostic Center "ANIMALAB CIA. LTDA.”. Among the microbiological indicators that were examined were Mesophilic Aerobic Microorganism Counts, Total Coliforms, Salmonella spp., Escherichia Coli (e. coli spp.) and Somatic Cell Counts. In them, each of the results obtained in the analyzes carried out were observed and it is concluded that the milk is 70% suitable to be consumed by the inhabitants of the canton, this because the bacterium is not a zoonotic disease, but without However, it must be considered that if it causes contamination by bacteria in humans.
Descripción : Estando considerada la leche como un alimento completo y siendo el más consumido gracias a su alta composición en proteínas, ácidos grasos, inmunoglobulinas y micronutrientes, lo que a su vez también se convierte en un producto idóneo hacia la transmisión de enfermedades y un intermediario ideal para la proliferación de microorganismos. Se planteó la presente investigación con el propósito de comprobar características microbiológicas de leche cruda del mercado municipal central del cantón Chone, esta fueron evaluadas bajo parámetros de normas NTE INEN 9:2012. Para lo cual se tomó el muestreo a cinco (5) comerciantes del mismo mercado, las muestras fueron analizadas en el Centro de diagnóstico clínico veterinario “ANIMALAB CIA. LTDA.”.
URI : https://repositorio.uleam.edu.ec/handle/123456789/4705
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