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Title: Análisis de costos de producción de carne porcina con diferentes sistemas de producción en el cantón El Carmen-Manabí.
Authors: Parraga Zambrano, Alberto Lenin
Keywords: CERDO
PRODUCTORES
RAZAS
ENGORDE
CRIOLLO
Issue Date: 2022
Citation: Parraga Zambrano, A. L. (2022). Análisis de costos de producción de carne porcina con diferentes sistemas de producción en el cantón El Carmen-Manabí. (Tesis de Pregrado). Universidad Laica Eloy Alfaro de Manabí, Manta, Ecuador.
Series/Report no.: ULEAM-AGRO;0296
Abstract: The production costs allow determining the incidence and importance of the investments related to the inputs or products that are used in the pork production systems; A research work was carried out in the pig farms of the El Carmen canton, Manabí province with the purpose of describing the production costs of pork with different production systems in the El CarmenManabí canton, for this the pig farms of the city and the three production systems: artisanal for small producers, semi-technified for medium-sized producers, and technified for large producers; the experimental units were each pig producer surveyed, the results were analyzed in comparison of the three production systems. The analysis of the results found in the survey shows that the majority of producers (83%) use commercial feed for pigs, while 66% use banana peel or another supplement in food, animals more employees in fattening come from cross breeds with Creoles in quantities greater than 100 animals in 50% of the farms and less than 100 pigs in the other 50% of producers; In the economic analysis of the productive systems, the technified one presents better results in terms of meat productivity per day and lower production costs ($1.88) per kg of meat, food represents between 62% and 70% of the production costs.
Description: Los costos de producción permiten determinar la incidencia e importancia de las inversiones relacionadas en los insumos o productos que se utilizan en los sistemas de producción de carne de cerdo; se realizó un trabajo de investigación en las granjas porcinas del cantón El Carmen provincia de Manabí con la finalidad de describir los costos de producción de carne porcina con diferentes sistemas de producción en el cantón el Carmen- Manabí, para esto se determinaron las granjas porcinas de la ciudad y los tres sistemas de producción: artesanal para pequeños productores, semitecnificado para medianos productores y tecnificado para grandes productores; las unidades experimentales fueron cada productor de cerdo encuestado, los resultados fueron analizados en comparación de los tres sistemas de producción.
URI: https://repositorio.uleam.edu.ec/handle/123456789/5199
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