Please use this identifier to cite or link to this item:
https://repositorio.uleam.edu.ec/handle/123456789/6696
Title: | Efecto de aplicación de biol en diferentes dosis en cultivo de cacao nacional (Theobroma cacao L) para evaluar el proceso de floración. |
Authors: | Chilán Ponce, Carlos Damián |
Keywords: | BIOL FERTICACAO CACAO PRODUCCIÓN TRATAMIENTOS FLORACIÓN BLOQUES |
Issue Date: | 2024 |
Citation: | Chilán Ponce, C. D. (2024). Efecto de aplicación de biol en diferentes dosis en cultivo de cacao nacional (Theobroma cacao L) para evaluar el proceso de floración. (Estudio de caso). Universidad Laica Eloy Alfaro de Manabí, Extensión Pedernales, Manta, Ecuador. |
Series/Report no.: | ULEAM-AGRO;0397 |
Abstract: | The present experimental study was conducted at the site El Achiote, located in the Pedernales canton, Manabí province, from September to November 2024. The objective was to "Evaluate the flowering of the cacao crop based on the dosage of Biol, cacao production," while assessing the response of each treatment in a region with a current dry tropical climate, The specific objectives were: "Evaluate the optimal dose of Biol in terms of its effect on the flowering response of national cacao." "Provide farmers with alternatives to reduce dependency on agrochemical inputs for cacao crop management." "Enhance the resistance of cacao to diseases and pests through the action of beneficial microorganisms." A Completely Randomized Block Design (DBCA) with factorial arrangements (AxB) was applied. The factors considered were Biol and cacao production, with doses of 20%, 40%, and 60% applied to these. Seven treatments were determined, which were randomly assigned to 4 blocks to evaluate uncontrolled effects, resulting in 28 experimental units. |
Description: | El actual trabajo experimental se realizó, en el sitio el achiote perteneciente al cantón Pedernales, provincia de Manabí en los meses de septiembre a noviembre del 2024 cuyo objetivo fue “Evaluar la floración del cultivo de cacao a partir de la dosificación de Biol, Ferticacao”, en cuanto ir verificando la respuesta que tuvo cada tratamiento en la zona con clima actual tropical seco, los objetivos específicos fueron “Evaluar cual es la mejor dosis de biol en cuanto a la respuesta de floración de cacao nacional.” “Ofrecer a los agricultores las alternativas que disminuyan la dependencia de insumos agrotóxicos para el manejo del cultivo de cacao.” “Fortalecer la resistencia del cacao a enfermedades y plagas mediante la acción de microorganismos beneficiosos. |
URI: | https://repositorio.uleam.edu.ec/handle/123456789/6696 |
Appears in Collections: | INGENIERÍA AGROPECUARIA |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
ULEAM-AGRO-0397.pdf | ESTUDIO DE CASO | 27,21 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.