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https://repositorio.uleam.edu.ec/handle/123456789/7158
Title: | Desarrollo y obtención del esquema del método del índice de la calidad en la especie Congrio, Lepophidium negropinna (Hildebrand & Barton, 1949). |
Authors: | Quiroz Vélez, Juan Antonio |
Keywords: | EVALUACIÓN SENSORIAL LEPOPHIDIUM NEGROPINNA CALIDAD FRESCURA QIM |
Issue Date: | 2024 |
Citation: | Quiroz Vélez, J. A. (2024). Desarrollo y obtención del esquema del método del índice de la calidad en la especie Congrio, Lepophidium negropinna (Hildebrand & Barton, 1949). (Artículo Académico). Universidad Laica Eloy Alfaro de Manabí, Manta, Ecuador. |
Series/Report no.: | ULEAM-BLGO;0083 |
Abstract: | In this study, the quality index method (QIM) is implemented and applied to predict the shelf life of Lepophidium negropinna species, using sensory evaluation as the main method. Forty-five specimens were collected, eviscerated and placed in an isothermal container with ice in a 1:1 ratio to maintain a temperature close to 0°C ± 1.5°C. The analysis was performed over a period of 15 days. The QIM reached a maximum value of 24.2 points, showing a strong positive correlation with an R2 of 0.9918. This method made it possible to determine spoilage and to establish storage and consumption time. The panelists rejected the fish on the tenth day of storage, indicating that it was unfit for consumption. |
Description: | En este estudio, se implementa y aplica el método de índice de calidad (QIM) para predecir la vida útil de la especie Lepophidium negropinna, utilizando la evaluación sensorial como el método principal. Se recolectaron 45 ejemplares, los cuales fueron eviscerados y colocados en un recipiente isotérmico con hielo en una proporción de 1:1 para mantener una temperatura cercana a 0°C ± 1,5°C. El análisis se realizó durante un periodo de 15 días. |
URI: | https://repositorio.uleam.edu.ec/handle/123456789/7158 |
Appears in Collections: | BIOLOGÍA |
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ULEAM-BLGO-0083.PDF | ARTÍCULO ACADÉMICO | 4,63 MB | Adobe PDF | View/Open |
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