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https://repositorio.uleam.edu.ec/handle/123456789/7204
Título : | Niveles de torta proteica para el desarrollo de abejas (Apis mellífera) en el Carmen – Manabí. |
Autor : | Mendoza Moreira, Anthony Alexander |
Palabras clave : | ZÁNGANOS PALATABILIDAD ESCASEZ FLORACIÓN PRODUCTIVIDAD |
Fecha de publicación : | 2024 |
Citación : | Mendoza Moreira, A. A. (2024). Niveles de torta proteica para el desarrollo de abejas (Apis mellífera) en el Carmen – Manabí. (Tesina). Universidad Laica Eloy Alfaro de Manabí, Manta, Ecuador. |
Citación : | ULEAM-AGRO;0351 |
Resumen : | At the Laica Eloy Alfaro University of Manabí Extension in El Carmen, a researchproject was carried out on the levels of protein cake in the diet of the bee (Apis mellifera). In the study, a completely randomized design (DCA) was applied with the use of two hives, which consisted of the application of a homemade protein cake diet in which 5 different treatments were applied, giving a total of 20 repetitions, so it was used 20 glass jar and in each repetition 42 grams of the diet; The evaluations were carried out every 15 days with a duration of 150 days, the variables studied were: number of worker bees, number of drones in the trap, soy consumption time, number of dead bees in the trap, percentage of dry matter (%). humidity percentage (g).The formulation of the protein cake for treatment 1 is 16 g of honey, 20 g of milk powder, 20 g of pollen, 20 cc of water, 22 g of powdered sugar, 24 g of soy flour, 24 g of banana flour .24 g of broad bean flour; treatment 2, 16 g of honey, 15 g of milk powder, 20 g of pollen, 20 cc of water, 27 g of powdered sugar, 24 g of soy flour, 24 g of banana flour, 24 g of flour bean; treatment 3, 16 g of honey, 10 g of milk powder, 20 g of pollen, 20 cc of water, 32 g of powdered sugar, 24 g of soy flour, 24 g of banana flour, 24 g of flour bean; Treatment4 is 16 g of honey, 5 g of milk powder, 20 g of pollen, 20 cc of water, 37 g of powdered sugar, 24 g of soy flour, 24 g of banana flour, 24 g of flour bean; Treatment 5 is 16 g of honey, 20 g of pollen, 20 cc of water, 42 g of powdered sugar, 24 g of soy flour, 24 g of banana flour, 24 g of broad bean flour. The results processed by tukey and ADEVA show that treatments 4 and treatment 5 help positively due to their palatability, concluding that artificial feeding will help beekeepers in times of food shortage. bloom; thus keeping hives strong without decreasing their effectiveness and productivity. |
Descripción : | En la universidad Laica Eloy Alfaro de Manabí Extensión en el Carmen se realizó un proyecto investigativo sobre los niveles de torta proteica en la alimentación de la abeja (Apis mellifera). En el estudio se aplicó un diseño completamente al azar (DCA) con el uso de dos colmenas que consistió en la aplicación de una dieta de torta proteica casera en el que se aplicó 5 tratamientos diferentes dando un total de 20 repeticiones por lo que se utilizó 20 frasco de vidrio y en cada repetición 42 gramos de la dieta ; las evaluaciones se realización cada 15 días con una duración de 150 días, las variables estudiadas fueron: número de abejas obreras, numero de zánganos en la trampa, tiempo de consumo de la soya, numero de abejas muertas en la trampa, porcentaje de materia seca (%). porcentaje de humedad (g). |
URI : | https://repositorio.uleam.edu.ec/handle/123456789/7204 |
Aparece en las colecciones: | INGENIERÍA AGROPECUARIA |
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