Por favor, use este identificador para citar o enlazar este ítem: https://repositorio.uleam.edu.ec/handle/123456789/7254
Título : Control biológico de Moniliopthora roreri del cultivo de cacao, con Trichoderma spp, en El Carmen, Manabí.
Autor : Intriago Zambrano, Jonathan Javier
Palabras clave : CACAO
MONILIASIS
COMPETENCIA
CONTROL BIOLÓGICO
Fecha de publicación : 2024
Citación : Intriago Zambrano, J. J. (2024). Control biológico de Moniliopthora roreri del cultivo de cacao, con Trichoderma spp, en El Carmen, Manabí. (Tesina). Universidad Laica Eloy Alfaro de Manabí, Manta, Ecuador.
Citación : ULEAM-AGRO;0399
Resumen : Cocoa (Theobroma cacao) is a plant native to the humid tropics of America, probably originating in the Amazon region of northwestern South America. This crop plays a crucial role in Ecuador's economy, being one of the main export products, both as a raw material and as a processed product, since it generates employment for a large proportion of the population, both in rural and urban areas. Furthermore, cocoa has an essential socioeconomic impact, contributing significantly to rural development, generating important income and serving as a key source of employment and foreign exchange for numerous Ecuadorian families. Therefore, this research project focused on the biological control of Moniliophthora roreri under laboratory conditions in El Carmen, Manabí, using the fungus Trichoderma spp., with the aim of offering economical and environmentally friendly alternatives. The results obtained show that there are significant statistical differences between the treatments, with T1 and T2 having less growth of monilla and T4 and T5, where the growth of Moniliophthora roreri was greater, due to the absence of trichoderma which was caused by the solutions.
Descripción : El cacao (Theobroma cacao) es una planta nativa de los trópicos húmedos de América, cuyo origen se ubica probablemente en la región amazónica del noroeste de América del Sur. Este cultivo desempeña un papel crucial en la economía de Ecuador, siendo uno de los principales productos de exportación, como materia prima o elaborados ya que genera empleo para una gran proporción de la población, tanto en áreas rurales como urbanas.
URI : https://repositorio.uleam.edu.ec/handle/123456789/7254
Aparece en las colecciones: INGENIERÍA AGROPECUARIA

Ficheros en este ítem:
Fichero Descripción Tamaño Formato  
ULEAM-AGRO-0399.pdfTESINA2 MBAdobe PDFVisualizar/Abrir


Los ítems de DSpace están protegidos por copyright, con todos los derechos reservados, a menos que se indique lo contrario.