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https://repositorio.uleam.edu.ec/handle/123456789/7305
Título : | Determinación del enraizamiento de patrones de cacao (Theobroma cacao L.) En diferentes tipos de sustratos en la finca Tigrillo de la ULEAM Extensión Chone. |
Autor : | Bure Barcia, Alexander David |
Palabras clave : | SUSTRATO THEOBROMA CACAO L. DESARROLLO RADICULAR HUMUS |
Fecha de publicación : | 2025 |
Citación : | Bure Barcia, A. D. (2025). Determinación del enraizamiento de patrones de cacao (Theobroma cacao L.) En diferentes tipos de sustratos en la finca Tigrillo de la ULEAM extensión Chone. (Artículo Científico). Universidad Laica Eloy Alfaro de Manabí, Extensión Chone, Manta, Ecuador. |
Citación : | ULEAM-AGRO;0403 |
Resumen : | The research aims to determine the substrate that favors root development and more vigorous patterns in (Theobroma cacao L). This crop is essential to the economy of farms in Ecuador's coastal region. Despite the diversity of substrate recommendations, there is still no scientific evidence to validate these practices. Ecuadorian cocoa is a product of high demand both nationally and internationally, which underscores the importance of improving growing conditions to obtain more resistant and productive plants. The research also focuses on four types of substrates: black forest soil, combinations of black soil with humus, black soil with rice husks, and humus with rice husks. The study seeks to establish the best substrate to obtain vigorous cocoa rootstocks. The results indicate that the substrate composed of 80% humus and 20% rice husks (T3) promoted the highest root growth compared to the other treatments. These findings support the theory that substrates with high organic matter favor root development in cocoa seedlings, potentially improving crop yield and quality under controlled conditions. |
Descripción : | La investigación tuvo como objetivo determinar el sustrato que favorece el desarrollo radicular y patrones más vigorosos en (Theobroma cacao L). Este cultivo es esencial para la economía de las fincas de la región costera de Ecuador. A pesar de la diversidad de recomendaciones sobre los sustratos, aún no existen pruebas científicas que validen estas prácticas. El cacao ecuatoriano es un producto de alta demanda tanto nacional como internacional, lo que subraya la importancia de mejorar las condiciones de crecimiento para obtener plantas más resistentes y productivas. |
URI : | https://repositorio.uleam.edu.ec/handle/123456789/7305 |
Aparece en las colecciones: | INGENIERÍA AGROPECUARIA |
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