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https://repositorio.uleam.edu.ec/handle/123456789/7989
Título : | Aplicación de las BPM en las industrias atuneras de Manta: una revisión sistemática. |
Autor : | Mendoza Matamoros, Luis Fernando |
Palabras clave : | BPM INOCUIDAD ALIMENTACIÓN SEGURA ATÚN PROTOCOLOS |
Fecha de publicación : | 2023 |
Citación : | Mendoza Matamoros, L. F. (2022). Aplicación de las BPM en las industrias atuneras de Manta: una revisión sistemática. (Revisión Sistemática). Universidad Laica Eloy Alfaro de Manabí, Manta, Ecuador. |
Citación : | ULEAM-BLGO;0093 |
Resumen : | The application of GMP (Good Manufacturing Practices) are food safety regulations that consider the entire production chain that goes from raw material to final consumption, and in turn includes the correct sanitary protocols necessary for both storages, handling, and transport. In each of its stages, it also considers the workers, making constant training and management plans, achieving better results in terms of the product, this because they are the ones who carry out the handling processes so that they are essential for food safe and innocuous and that added to an industry with so much experience as the tuna industry. That in Ecuador has only meant a constant economic impulse in the international market where a port city like Manta stands out, where 80% of the processes of the tuna industry and is recognized as the world capital of tuna where its main companies are: Conservas Isabel Ecuatoriana S.A, INEPACA, SEAFMAN, MARBELIZE S.A, EUROFISH S.A, PESPACA, IDEAL, ASISERVY, FISHCORP. where yellowfin tuna, Thunnus albacares, is processed, which represents a product rich in protein, vitamins, and Omega 3. The tuna processing packhouses in the canton of Manta, Los Esteros, Vía a Rocafuerte, and Montecristi, are a source of work for the Society because they generate income for these people with the help of development, it is also the canton with the most projection in the last ten years in its fishing production, commerce, industry, ports and tourism, it is undeniable that tourism has cemented its status as the new pole of coastal development. |
Descripción : | La aplicación de las BPM (Buenas Prácticas de Manufactura) son normativas de seguridad alimentaria que consideran toda la cadena de producción que va desde la materia prima hasta el consumo final, y a su vez incluye los correctos protocolos sanitarios necesarios tanto de almacenamiento, manipulación y transporte en cada una de sus etapas, también toma en cuenta a los trabajadores haciendo constantes capacitaciones y planes de manejo logrando mejores resultados en cuanto al producto. |
URI : | https://repositorio.uleam.edu.ec/handle/123456789/7989 |
Aparece en las colecciones: | BIOLOGÍA |
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ULEAM-BLGO-0093.pdf | REVISIÓN SISTEMÁTICA | 592,83 kB | Adobe PDF | Visualizar/Abrir |
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