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dc.contributor.authorPincay Santana, Aura Elizabeth-
dc.contributor.authorQuimis Ventura, Gladys Zulith-
dc.date.accessioned2025-09-18T13:54:34Z-
dc.date.available2025-09-18T13:54:34Z-
dc.date.issued2025-
dc.identifier.citationPincay Santana, A. E. y Quimis Ventura, G. Z. (2025). El agroturismo como opción de desarrollo sostenible en las comunidades rurales del cantón Jipijapa. (Tesis de Pregrado). Universidad Laica Eloy Alfaro de Manabí, Manta, Ecuador.es
dc.identifier.urihttps://repositorio.uleam.edu.ec/handle/123456789/8125-
dc.descriptionLa presente investigación aborda el agroturismo como una alternativa de desarrollo sostenible en las parroquias La Unión y Julcuy, del cantón Jipijapa, provincia de Manabí. Su objetivo principal es identificar las potencialidades agroturísticas en procura de fomentar el desarrollo sostenible de estas comunidades y proponer estrategias que permitan fortalecer su desarrollo económico, social y ambiental.es
dc.description.abstractThis research addresses agrotourism as a sustainable development alternative in the parishes of La Unión and Julcuy, in the Jipijapa canton, Manabí province. Its main objective is to identify agrotourism potential in order to promote the sustainable development of these communities and propose strategies to strengthen their economic, social, and environmental development. The study applies a descriptive and mixed approach. The techniques used were surveys and observation, and the instruments used were questionnaires and registration forms. The sample consisted of 632 people, distributed between the parishes of La Unión (317) and Julcuy (315), belonging to the Jipijapa canton. The Google Forms platform was used for data collection, which facilitated access for participants and allowed for efficient systematization of information. The results demonstrate a high agrotourism potential, based on crop diversity, ancestral agricultural knowledge, and the community's willingness to participate in tourism projects. The draft proposal focuses primarily on resident training, the creation of agritourism routes, and digital promotion. It concludes that agritourism represents a viable opportunity to diversify rural economic activities, enhance local culture, and contribute to the environmental sustainability of the region.es
dc.language.isoeses
dc.relation.ispartofseriesULEAM-TUR;0073-
dc.subjectAGROTURISMOes
dc.subjectDESARROLLO SOSTENIBLEes
dc.subjectPOTENCIALIDADES TURÍSTICASes
dc.subjectESTRATEGIAS TURÍSTICASes
dc.subjectPARROQUIA LA UNIÓNes
dc.subjectPARROQUIA JULCUYes
dc.subjectJIPIJAPAes
dc.titleEl agroturismo como opción de desarrollo sostenible en las comunidades rurales del cantón Jipijapa.es
dc.typeThesises
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