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Título : Análisis del proceso poscosecha y agroindustrial de la producción de cacao Theobroma cacao L., El Carmen, Manabí.
Autor : Vera Torres, Dayanna Nayelhy
Palabras clave : PRODUCCIÓN
CALIDAD
FERMENTACIÓN
SECADO
Fecha de publicación : 2023
Citación : Vera Torres, D. N. (2023). Análisis del proceso poscosecha y agroindustrial de la producción de cacao Theobroma cacao L., El Carmen, Manabí. (Tesis de Pregrado). Universidad Laica Eloy Alfaro de Manabí, Manta, Ecuador.
Citación : ULEAM-AGRO;0177
Resumen : The objective of this research was to evaluate the post-harvest and agroindustrial processes in the production of Theobroma cacao, El Carmen, Manabí. To this end, cocoa producers were surveyed on the variables of post-harvest work and crop production; a multivariate analysis was conducted to classify and describe dimensions using hierarchical clustering and K-means techniques. The results established that the post-harvest work used by producers in the cocoa production process starts with the identification of the type of cocoa they produce, both national cocoa and CCN-51, they harvest more from February to May, extract the almonds in the plantation, their production is between 5 and 10 quintals, and sell their cocoa at collection sources (collection center) in slurry, which is destined for export. The agroindustrial chain was determined in the transformation of the raw material from the cocoa crop, which begins with basic agro-industrial processing, since they have little training in these matters, this being one of their main difficulties due to lack of knowledge; finally, these farmers state that they do not commercialize agro-industrial products, although if they did, they would consider making chocolate as a final product.
Descripción : La presente investigación tuvo como objetivo de evaluar los procesos poscosecha y agroindustrial en la producción de cacao Theobroma cacao, El Carmen, Manabí, para ello se encuestó a productores de cacao sobre variables de labores de poscosecha y de producción del cultivo; se realizó un análisis multivariado para clasificación y descripción de dimensiones mediante las técnicas Clúster jerárquico y de K-medias. Los resultados establecieron que las labores de poscosecha utilizadas por los productores en el proceso Productivo del cacao parten desde la identificación del tipo de cacao que producen siendo tanto cacao nacional y CCN-51, cosechan más de febrero a mayo, extraen las almendras en la plantación, su producción está entre 500 y 1000 libras y venden su cacao en fuentes de acopio (centro de acopio) en baba cuyo destino es la exportación.
URI : https://repositorio.uleam.edu.ec/handle/123456789/4662
Aparece en las colecciones: INGENIERÍA AGROPECUARIA

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