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Título : Relación entre la existencia de la gastronomía ancestral y desarrollo turístico del cantón Manta.
Autor : Borrero Zambrano, Nathaly Lisbeth
Fernández Zambrano, Karla Melina
Palabras clave : GASTRONOMÍA ANCESTRAL
GASTRONOMÍA
DESARROLLO
TURISMO
PATRIMONIO INMATERIAL
Fecha de publicación : 2022
Citación : Borrero Zambrano, N. L. y Fernández Zambrano, K. M. (2022). Relación entre la existencia de la gastronomía ancestral y desarrollo turístico del cantón Manta. (Tesina). Universidad Laica Eloy Alfaro de Manabí, Manta, Ecuador.
Citación : ULEAM-HT;0245
Resumen : The research project presented aims to analyze the relation between the existence of ancestral gastronomy and the tourist development of the Manta canton. The information collected allowed us to obtain knowledge about the subject in question. For this a qualitative approach was used because it allows to know in a more explicit way the information that was required. In addition, the synthetic, explanatory, descriptive and inductive analytical methods were applied. Since they collaborated with the vision of the results regarding the ancestral gastronomy and its impact on the tourism of the canton. It was also necessary to apply fundamental techniques. The documentary review to obtain concepts of the subject and the interview with representatives of the direction of tourism of Manta. Experts in local gastronomy and owners of restoration establishments, which was carried out through the questionnaire tool. The results showed that the main characteristics of the ancestral gastronomy are related to the origin of the raw material, which must be native to the area, the way of preparation and the habits and way of life of the communities. Adding on, the tourist development of the canton was affected by the arrival of COVID-19, but multiple actions were carried out to increase it. The ancestral gastronomy contributes to this development since it encourages tourists to visit it. In accordance with what was analyzed, following traditional values within the gastronomic field is necessary to promote the tourist progress of the Manta canton. Therefore, the relation between both themes is essential.
Descripción : El proyecto de investigación presentado tiene como objetivo analizar la relación entre la existencia de la gastronomía ancestral y el desarrollo turístico del cantón Manta. La información recopilada permitió obtener conocimientos acerca del tema en cuestión, para esto se utilizó un enfoque cualitativo, debido a que permite conocer de una forma más explícita la información que se requería, además, se aplicaron los métodos analítico sintético, explicativo, descriptivo e inductivo, pues colaboran con la visión de los resultados en lo que respecta a la gastronomía ancestral y su impacto en el turismo del cantón, asimismo fue necesario aplicar técnicas fundamentales, la revisión documental para obtener conceptos del tema y la entrevista a representantes de la dirección de turismo de Manta, expertos en gastronomía local y propietarios de establecimientos de restauración, la cual se realizó a través de la herramienta de cuestionario.
URI : https://repositorio.uleam.edu.ec/handle/123456789/7878
Aparece en las colecciones: HOTELERÍA Y TURISMO

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