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Título : Evaluación agronómica de cultivo de ají picante y su adaptación de las variedades jalapeño, cerezo, ratón y thai, (capsicum annuum) y (capsicum chinense) en el sitio chiquimblito.
Autor : Robles Intriago, Angy Nicolle
Palabras clave : AJÍ PICANTE
ADAPTACIÓN
RENDIMIENTO
AGRONOMÍA
PEDERNALES
AJÍ CEREZO
AJÍ RATÓN
AJÍ JALAPEÑO
AJÍ THAI
Fecha de publicación : 2024
Citación : Robles Intriago, A. N. (2024). Evaluación agronómica de cultivo de ají picante y su adaptación de las variedades jalapeño, cerezo, ratón y thai, (capsicum annuum) y (capsicum chinense) en el sitio chiquimblito. (Tesina). Universidad Laica Eloy Alfaro de Manabí, Extensión Pedernales, Manta, Ecuador.
Citación : ULEAM-AGRO;0394
Resumen : The study evaluated the agronomic characteristics and adaptability of four varieties of hot chili peppers (jalapeño, cerezo, ratón, and thai) at the "Chiquimblito" site in Pedernales. The main objective was to analyze the agronomic behavior (plant height, stem diameter, days to flowering, and fruits per plant) and adaptability of these crops under local conditions. An experimental, descriptive, and observational design was used, with a Completely Randomized Block Design (CRBD), consisting of four treatments and four replications, with a planting spacing of 0.5 m between plants and 1 m between plots. The research was conducted with an experimental approach, using agronomic and adaptation analysis methods, observing dependent and independent variables that influence the growth and yield of chili pepper varieties. The sample consisted of four experimental treatments, with a total of 16 experimental units, allowing for the comparison of varieties under controlled cultivation conditions. The results showed that the cerezo and ratón chilies were the most adaptable, presenting higher yields in terms of production per hectare and better performance in terms of agronomic characteristics. In comparison, the jalapeño and thai chilies, although with lower yields, proved to be viable complementary crops. Production costs per hectare were higher for cerezo and ratón chilies, with outstanding yields of $73,800 and $53,440, respectively. This study demonstrates that cerezo and ratón varieties are the most profitable and adaptable to the conditions in Pedernales. The findings imply that, to maximize income, producers should prioritize these varieties, while jalapeño and thai chilies can be considered as complementary crops. Correlations between agronomic variables allow for the optimization of management practices to increase productivity.
Descripción : El estudio evaluó las características agronómicas y la adaptabilidad de cuatro variedades de ají picante (jalapeño, cerezo, ratón y thai) en el sitio "Chiquimblito", Pedernales. El objetivo principal fue analizar el comportamiento agronómico (altura de planta, diámetro de tallo, días a floración y frutos por planta) y la adaptabilidad de estos cultivos en condiciones locales. Se utilizó un diseño experimental descriptivo y observacional, con un Diseño de Bloques Completamente al Azar (DBCA), compuesto por cuatro tratamientos y cuatro repeticiones, con un distanciamiento de siembra de 0.5 m entre plantas y 1 m entre parcelas. La investigación se desarrolló bajo un enfoque experimental, utilizando métodos de análisis agronómicos y de adaptación, observando variables dependientes e independientes que influyen en el crecimiento y rendimiento de las variedades de ají.
URI : https://repositorio.uleam.edu.ec/handle/123456789/6678
Aparece en las colecciones: INGENIERÍA AGROPECUARIA

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